sâmbătă, 14 mai 2011

Povestea unui ...borcan!

Un profesor la ora de filozofie, fara un cuvant,ia un borcan mare de maioneza,gol si incepe sa il umple cu mingi de golf.Apoi isi intreaba studentii daca..borcanul este plin . Acestia raspund in cor...da!Atunci,profesorul ia o cutie cu bile de sticla si o varsa in borcan . Bilele intra in  spatiile libere dintre mingiile de golf. Profesorul isi intreaba din nou studentii daca borcanul este plin si acestia raspund din nou: daa! Profesorul ia atunci o cutie cu nisip si o varsa in borcan,bineinteles nisipul umple toate spatiile ramase libere dintre mingi si bile,si isi intreaba din nou studentii daca borcanul este plin .Si de aceasta data studentii raspund cu totii:daaa!Atunci profesorul adauga repede 2 cesti cu cafea care intra efectiv in nisipul din borcan.Studentii izbucnesc in ris.Cand hohotele inceteaza,profesorul le spune:Vreau sa va dati seama ca acest borcan reprezinta....viata!.Mingiile de golf sint lucrurile importante cum ar fi: familia,copiii,sanatatea,prietenii,dragostea,pasiunile noastre.Sant lucruri care,daca raman atunci cand le pierdem pe celelalte,putem inca spune ca viata ne este plina.Bilele de sticla sint alte lucruri care conteaza cum ar fi:munca,masina,casa..etc.Nisipul e restul..lucrurile marunte.

Daca am fi pus intai nisipul in borcan nu ar fi fost loc nici pentru mingiile de golf nici pentru bilele de sticla.Acelasi lucru se intampla si in viata.Daca ne folosim tot timpul pe care il avem cu lucruri marunte n-o sa avem niciodata spatiu pentru lucrurile cu adevarat importante. Fii foarte atent cu lucrurile care conteaza cu adevarat pentru tine:joaca-te cu copiii tai,gaseste timp sa mergi la doctor,iesi in oras la o cina cu partenerul,practica sportul sau hobby-ul preferat. O sa gasesti mereu timp sa faci curat in casa,sa cureti buruienile din gradina sau sa faci micile reparatii casnice.Ocupa-te mai intai de..mingiile de golf- de lucrurile cu adevarat importante! Stabileste-ti prioritatile....restul e nisip!
  Un student ridica mana si intreaba...dar cafeaua..ce reprezinta?Profesorul surazind raspunde:ma bucur ca m-ai intrebat.Cafeaua am pus-o doar ca sa va demonstrez ca nu conteaza cit de plina ne este viata...e mereu timp pentru un prieten la o ceasca de cafea!
(Preluat si tradus de la Gruppo Castelvetrano)
Cum îi ajutăm pe copii să învețe mai ușor? Vezi aici propunerile!

Niciun comentariu: