joi, 24 februarie 2011

Etnobotanicele si ceaiul de la bunica

Nu stiu cind au aparut asa zisele magazine de...etnobotanice dar stiu sigur ca ma deranjeaza denumirea. Cuvantul in sine ma duce cu gandul, ca om de bunacredinta, la ceaiurile bunicii, care la orice boala iti dadea intii un ceai de plante culese cu grija de ea insasi. Familia mea avea un adevarat cult pentru plantele medicinale si multe dintre ele au povestea lor .Cand iti dadea un ceai, bunica te lamurea si cu o poveste cum ca un var sau o matusa s-au vindecat asa...cu ceaiul pe care tocmai ti-l oferea. Apoi tu nu mai stiai daca ceasca pe care ti-o oferea cu dragoste, medicamentele sau doar soarta ti-au adus vindecarea. Dar de la bunica incoace din casa noastra nu lipseste niciodata sunatoarea, musetelul, galbenelele, menta si la loc de frunte - sovarful.http://www.ask-anything.net/
Sovarful l-a descoperit mama prin 1982, cind in urma unor analize a descoperit ca are ciroza hepatica si o batrana a sfatuit-o sa bea, pe langa medicamente, si cam 2 litri de ceai de sovarf. Au urmat 2 ani cu un regim foarte strict, tratament prescris de medic si ... foarte mult ceai de sovarf. Rezultatul a fost spectaculos, dupa doi ani analizele erau la parametri normali si pot sa spun ca mama a murit anul trecut, deci dupa 28 de ani. In fiecare an ne facem rezerve de ceaiuri si le apreciem mai mult cind plantele le culegem singuri.
De multe ori m-am gandit ce ingredient miraculos poate sa aiba o planta sau poate e doar o combinatie intre ceaiul in sine si starea de bine pe care ti-o procura afectiunea celui ce iti ofera o ceasca de ceai, cu speranta ca tie sa iti fie bine cu dorinta ca tu sa nu suferi.
Etnobotanicele nu au nici o legatura cu ceea ce am scris mai sus singurul sentiment (daca se poate spune asa) care a dus la deschiderea unor astfel de magazine este doar-dragostea de bani si aici nici o idee legata de suflet nu are ce cauta. Eu le-as schimba denumirea,le-as zice ... Magazine pentru prosti!
Pe wikipedia am gasit definitia celor doua cuvinte care formeaza numele acestor magazine si cred in continuare ca acest nume este si o ofensa adusa specialistilor din aceste doua domenii.

Un grup etnic (denumit şi etnie, din greacă ἔθνος, etnos, „popor”) este definit ca o colectivitate în interiorul unei societăţi mai mari, ai cărei membri au, în realitate sau presupus, origine comună, amintiri comune sau împărtăşesc acelaşi trecut istoric şi un punct de vedere cultural, asupra unuia sau mai multor elemente simbolice, ca un rezumat al poporului lor. Exemple ale acestor elemente simbolice sunt: sistemul de înrudire, înfăţişarea fizică, confesiunea religioasă, limba sau formele dialectale, afiliaţia tribală, naţionalitatea, fizionomia tipică sau alte combinaţii ale acestora.[1]

Botanica este ştiinţa plantelor – o ramură clasică a biologiei care stă alături de alte ramuri clasice ca: anatomia, histologia, biologia celulară, fiziologia şi virologia, cât şi de ramuri moderne ca: bioacustica, biochimia, biofizica, biogeografia şi biomatematica.

Niciun comentariu: